Almanya'ya Damga Vuran Türk Kızı

7 Kasım 2010 Pazar


Alman Der Spiegel Dergisi’nin listesinde ilk sıralara tırmanan “Gutenmorgen Abendland. Deutschland und Türkei - Eine Familiengeschichte” (Günaydın Batı. Almanya ve Türkiye-Bir Aile Hikayesi) kitabıyla gündem oluşturan ünlü televizyon sunucusu Nazan Eckes, Eskişehirli Üngör ailesinin kızı. Ailesinin kendisini Almanya’daki sosyal yaşam içinde kısıtlamadığını söyleyen Eckes, 2000 yılında evlenip 2007’de boşandığı eşinin soyadını kullanıyor.

Son dönemler entegrasyon politikaları nedeniyle büyük eleştirilere uğrayan Alman liderlerin bu konuda örnek olarak gördüğü 34 yaşındaki Nazan Eckes, Türk-Alman ilişkilerini ele aldığı “Gutenmorgen Abendland. Deutschland und Türkei - Eine Familiengeschichte” (Günaydın Batı. Almanya ve Türkiye- Bir Aile Hikayesi) kitabıyla Almanya’da bestseller oldu. Alman Der Spiegel Dergisi’nin listesinde ilk sıralara yükselen Eckes’in kitabı tamda Thilo Sarrazin’in Türk ve Arapların Almanya’ya uyumsağlayamadığını yazarak ağır eleştirilerde bulunduğu “Almanya Kendini Yok Ediyor” kitabının hemen arkasından geldi. Tümsatış listelerinde 1 numara olan Sarrazin, kitabın ardından yaşadığı yoğun tartışmalar yüzünden Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyeliğinden istifa etmek zorunda kalmıştı.

AİLESİ ESKİŞEHİR’DEN GÖÇ ETTİ
60’lı yıllarda Almanya’ya göçen Eskişehirli Üngör ailesinin kızları olarak 1976 yılında Köln’de dünyaya gelen Nazan Eckes, sempatik görünüşü, kusursuz Almancası ile ülkenin en ünlü televizyon sunucularından biri oldu. Babası bir kimya teknisyeni olan Eckes, 1995 yılında abitur diplomasını (lise sonrası yüksek öğrenimgörme hakkı verilen belge) aldıktan sonra basın ve yayın dünyasına geçiş yaptı. İlk olarak VIVA televizyon kanalında kamera arkasında stajyer olarak çalışarakmetin yazarlığı yaptı. Daha sonra kanalda kadrolu olarak çalışmaya başladı. 1998-99 yılları arasında ise Türkçe’yi unutmamak için yerel Türk gazetesi Haftalık Posta’da yazılar yazdı. 1999 yılında uzun yıllar çalışmaya devamedeceği Alman özel TV kanalı RTL’ye geçti ve burada birçok programda kamera arkasında ve önünde görev yaptı.

YENİ BİR BİRLİKTELİK
Hâlâ, 2000 yılında evlenip 2007 yılında boşandığı, Almanya’nın sayılı reklam şirketlerinden birinin sahibi olan Claus Eckes’in soyadını kullanan ünlü sunucu birara RTL’de ana haber bültenlerini de sundu. Yine farklı televizyon kanallarındamoderatörlük yapan Eckes, 2007 yılından bu yana RTL’de “Mittagsmagazin” programını sunuyor. Ayrıca RTL’de ünlülerin yarıştığı ve çok reyting alan “Let’s Dance” (Haydi Dans Edelim) yarışma programın da da sunuculuk yapıyor. 2008 yılında Avusturyalı politacı Andreas Khol’un Düsseldorf’ta yaşayanmodel ve ressamoğlu 31 yaşındaki Julian Khol ile birliktelik yaşamaya başlayan Nazan Eckes, özel hayatıyla pek gündeme gelmek istemiyor.
"AİLEM BENİ KISITLAMADI"Yazdığı ilk kitabı “Günaydın Batı. Almanya ve Türkiye - Bir Aile Hikayesi”ni Frankfurt Kitap Fuarı’nda da tanıtan Nazan Eckes, kitabında Almanya’da yaşayan Türklerin uyumsorunu ile hâlâ yaşadığı zorlukları ele alıyor. Kitapta Almanya’daki çocukluk döneminden örnekler veren Eckes, 6 yaşındayken annesinin kendisine “Noel Baba yoktur” demesinin onu ne kadar çok hayal kırıklığına uğrattığını, diğer Alman çocukların Noel ağaçlarının altında hediyelerini alırken, onun almamasının kendisini ne kadar üzdüğünü anlatıyor. Eckes, bugünlerde ise iki kültürlü olarak yaşamaktan gurur duyduğunu söylüyor. Fuardaki konuşmasında, çocukluğunda kendisinin de diğer Türk öğrenciler gibi Kuran kursuna gönderildiğini anlatan Eckes, ailesinin kendisine kısıtlama getirmeden bu ülkede yaşamaktanmemnun olduğunu da ifade etti. Eckes, Türklerin Almanca’yı öğrenmelerinin iyi iş bulmak, toplumtarafından kabul edilmek için şart olduğunu düşünüyor ve yeni nesil Türklerin Almanya’da kendilerine artık daha çok güvendiklerini de vurguluyor.

EN SEKSİ KADINLAR ARASINDA
Nazan Eckes, Alman Bild Gazetesi’nin geçtiğimizmayıs ayında yayınladığı ülkenin en seksi 100 ünlü kadını listesinde 14’üncü sıraya yerleşti. Bild, Eckes için, “saçları mükemmel, aynı zamanda egzotik ve erotik görünüyor” yorumunda bulunmuştu.

0 yorum:

Yorum Gönder

 

2009 ·GÜNCEL GÜNDEM by TNB